


Locația ideală a Pensiunii Portas
Pensiunea Portas este amplasată în orașul Slănic din Județul Prahova, stațiune balneoclimaterică de tradiție din România. Zona Slănic Prahova este una din cele mai bogate în atracții turistice pentru întreaga familie. Te vom ajuta cu idei și recomandări să descoperi locuri noi minunate.
Salina Slănic

Salina Slănic este un obiectiv turistic foarte spectaculos, ce trebuie vizitat măcar o dată în viață de orice român. Salina este și o locație excelentă, recomandată de medici, pentru tratamente eficiente ale bolilor respiratorii. În Salina Slănic Prahova vei găsi cel mai pur aer din Europa, conform studiilor internaționale. Este cea mai mare salină din Europa, cu aproape trei milioane de metri cubi de sare excavată. Încăperile subterane sunt uriașe, ajungând până la 50 de metri înălțime. Accesul in salina se face cu ajutorul unor microbuze. Salina Slănic este obiectiv turistic din anul 1970. În mină există lucrări de sculptură istorică, colecții de sare și cel mai mare planetariu din România.
Distanța de la pensiune la Salină: 1 km (15 minute pe jos).
Orașul Slănic

Orașul Slănic este atestat documentar de aproape 500 de ani, din 1532. Se află la o altitudine de peste 400 de metri, fiind străbătut de râul Slănic. Este stațiune balneoclimaterică de interes național. Spătarul Mihai Cantacuzino este cel care a deschis, în anul 1688, prima exploatare de sare de la Slănic. Moșia Slănic, împreună cu ocnele de sare, au fost donate Mănăstirii Colțea din București în anul 1713.
Distanța de la pensiune până în centrul orașului Slănic: 500 metri (7 minute pe jos).
Ștranduri și lacuri cu apă sărată

Baia Baciului
Baia Baciului este cel mai mare lac sărat din Slănic. Are o suprafață de 6.100 metri pătrați și o adâncime maximă de 15 metri, fiind hipersalinic. Vizitatorii se pot relaxa la plajă, pe șezlonguri cu umbreluțe, iar copii au acces la locuri de joacă. În incinta complexului există o terasă – restaurant cu peste 100 de locuri. Sunt suficiente atracții aici pentru a petrece o zi întreagă.
Distanța de la pensiune până la Baia Baciului: 200 metri (2 minute pe jos).

Baia Verde
Baia Verde din Slănic este un complex format din 3 lacuri cu apă sărată și 2 piscine pentru copii, alimentate cu apă curentă. Oferă acces la plajă cu nisip, șezlonguri, umbrele și dușuri. În interiorul complexului Baia Verde există și terasă unde se poate mânca.
Distanța de la pensiune până la Baia Verde: 1,2 km (16 minute pe jos).

Baia Roșie
Baia Roșie este un lac cu apă sărată. Complexul Baia Roșie este format din strand, plajă de nisip, bazin cu apa sărată și namol sapropelic, cabine de duș, toalete și căsuțe de camping. În vecinătatea piscinelor se află barul și terasa.
Distanța de la pensiune până la Baia Roșie: 500 m (5 minute pe jos).

Baia Porcilor
Baia Porcilor este ideală pentru tratamente cu nămol, foarte eficiente contra diverselor afecțiuni reumatice, neurologice, dermatologice și ginecologice. Are o suprafață de 1.500 de metri pătrați, o adâncime de maximum 1 metru și conține nămol terapeutic – saturat. Baia Porcilor face parte din complexul Baia Baciului, astfel că este ușor să treci dintr-o baie în alta.
Distanța de la pensiune până la Baia Porcilor: 200 metri (2 minute pe jos).
Mănăstiri și biserici

Mănăstirea Crasna
Mănăstirea Crasna este construită în pădure, lângă pârâul Crasna, la poalele munților Ursoaia. Prima atestare documentară a schitului de călugări de aici datează din anul 1745. Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, așezată într-o poiană, era înconjurată de câteva chilii. Pictura bisericii a fost făcută în anul 1834, aşa cum se poate citi într-o însemnare a zugravului aflată în preajma proscomidiarului. În prezent, obștea mănăstirii Crasna numără 25 de viețuitori. Drumul până la mănăstire se poate străbate pe jos, într-un ținut pitoresc.
Distanța de la pensiune până la Mănăstirea Crasna: 13 km (~3 ore de mers pe jos).

Mănăstirea Zamfira
Pictura interioară a bisericii Mănăstirii Zamfira este opera marelui pictor român Nicolae Grigorescu. Numele Mănăstirii Zamfira provine de la donatoarea moșiei pe care a început construirea ei, jupânița Zamfira. Rămasă văduvă în anul 1714, deoarece soțul său a fost omorât de turci, jupânița Zamfira începe înălțarea bisericii cu hramul Sf. Treime pe la 1716 ‑ 1720. În curtea Mănăstirii Zamfira se află mormintele familiei lui Nicolae Iorga. La Zamfira a trăit o perioadă îndelungă de timp renumitul duhovnic Gavriil Stoica.
Distanța de la pensiune până la Mănăstirea Zamfira: 22 km (30 minute cu mașina).

Mănăstirea Suzna
În jurul anului 1740, monahia Suzana ridică prima biserică a mănăstirii, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, hram pe care mănăstirea îl are și astăzi la biserica mare. Tot atunci sunt construite şi chiliile așezate de jur împrejurul bisericii. 100 de ani mai târziu, în 1840, în zilele Episcopului Chesarie Buzău, s-a zidit însă a doua oară biserica din piatră în timpul stareței Maica Suzana Albuleţ. Iconostasul datează din anul 1813, a fost sculptat în lemn de cireș de Petre Dimitriu Ploieşteanul, iar pictura murală este realizată de către unul dintre cei mai buni ucenici ai lui Gheorghe Tattarescu.
Distanța de la pensiune până la Mănăstirea Suzana: 50 km (1 oră cu mașina).

Biserica Nașterea Maicii Domnului din Slănic
Biserica Nașterea Maicii Domnului din Slănic, se afla pe strada Bisericii 5. Pe locul bisericii actuale a existat un schit de călugări cu numele de „Schitul de pe Vârful (Creasta) Pietrii”. Schitul s-a desființat la sfârșitul secolului al 17-lea. Atunci când Mihai Cantacuzino a cumpărat jumătate din moșia Slănicului, actul de cumpărare este semnat de Dragul Călugărul și, ca martor, de preotul parohiei „Popa Vlad”.
Distanța de la pensiune până la Biserica Nașterii Domnului: 1 km (13 minute pe jos).
Excursii și drumeții

Izvoarele cu ape sulfatate, calcice și cloro-sodice: Fântâna Rece-Sub cetate, Fântâna lui Dușman, Fântâna Gogon
Fântâna Rece-Sub cetate, Fântâna lui Dușman și Fântâna lui Gogon sunt trei izvoare cu apă calcică și clorosodică. Cele trei fântâni se află situate fiecare într-o locație diferită, în apropierea orașului Slănic. În drum spre Fântâna Rece puteți admira pădurea de brazi situată în apropierea Minei Unirea.
De la pensiune până la aceste izvoare puteți pleca în drumeții de 1-1.30 ore.
Alte atracții importante

Muntele de Sare
Muntele de sare de la Slănic este rezervație naturală geologică și geomorfologică încă din anul 1954. Are o înălțime de câteva zeci de metri și este de fapt un munte în miniatură unic în lume. Mii de ondulații și șanțuri au fost săpate în suprafața sa de sare de către apa ploilor, iar cristalele de sare par ace de gheață. În perimetrul Muntelui de sare există un lac cu adâncimea de 32 de metri.
Distanța de la pensiune până la Muntele de Sare: 800 metri (9 minute pe jos).

Muntele Verde – Piatra Verde
Muntele Verde este o minune a naturii, o rezervație geologică spectaculoasă. Are o culoare verde pal, iar când plouă devine verde intens. Piatra Verde este de fapt o rocă foarte moale, ce se fărâmiță ușor. Piatra Verde s-a format prin acumularea de formațiuni cenușii provenite din erupțiile vulcanice. Dacă vizitezi acest mic munte, nu rata chipul unui dac aflat cu fața în sus, ca și cum ar dormi. În spatele masivului verde te poți cățăra pe o creastă de unde se deschide o priveliște minunată spre Valea Slănicului.
Distanța de la pensiune până la Muntele Verde: 4 km (50 minute pe jos).

Muzeul Sării
Muzeul Sării din Slănic are o locație deosebită, într-o clădire monument istoric construită la începutul secolului al 18-lea. Aici era reședința funcționarului domnesc care se ocupa cu strângerea taxelor pe sare. În muzeu sunt expuse unelte şi utilaje utilizate la extracția sării, cristale de sare, planșe geologice, documente şi reconstituiri privind istoria prelucrării sării la Slănic. Într-una din încăperile de la etaj este reconstituit biroul cămăraşului. Clădirea chiar se numește Casa Cămărăşiei.
Distanța de la pensiune până la Muzeul Sării: 800 metri (9 minute pe jos).

supernova – PLANETARIUL DIN SLĂNIC
SUPERNOVA Planetarium este cel mai mare planetariu din țară. Are un ecran sferic cu diametrul de 16m, capacitate de 200 de locuri, proiectoare 4K laser. Planetariu din Salina Slănic s-a mutat de la 1 iunie 2020 la suprafață în parcul central din Slănic Prahova.
În planetariu se pot face și observații astronomice solare, se vede suprafața soarelui și se desfășoară activități nocturne de observare a cerului
Distanța de la pensiune până la Planetarium: 900 metri (10 minute pe jos).

Centrul Ecvestru Husar
Caii centrului Husar din Slănic sunt foarte îndrăgiți de copii de toate vârstele. Centrul Ecvestru Husar este situat în apropierea orașului Slănic. Caii centrului sunt din rasa gidran și sunt blânzi. Adulții și copii pot participa la cursuri de echitație sau pot face drumeții cu caii în zona orașului Slănic. La centru sunt așteptați atât călăreți experimentați cât și începători.
Distanța de la pensiune până la Centrul Ecvestru Husar: 4,8 km (11 minute cu mașina).